Uimaveden laatu ja levätilanne

Tampereen kaupungin viranomaiset valvovat Rauhaniemen uimarannan vedenlaatua. Voit lukea asiasta tarkemmin oheiselta nettisivulta https://www.tampere.fi/asuminen-ja-ymparisto/elintarvikevalvonta-ja-ymparistoterveys/terveydensuojelu/uimavesien-laatu/uimarannat.html#sinilevahavainnotuimarannoilla

Rauhaniemessä veden laatua tarkkaillaan lasten uimarannan eli Romsinlahden puolelta, joka on Tampereen kaupungin valvoma virallinen kesäuimaranta. Rauhaniemen Näsijärven puoleisella pohjoisrannalla puolestaan sijaitsee virallinen talviuintipaikka ja siltä puolelta ei tehdä virallisia levähavaintoja.

Ajantasaista levätilannetta Tampereen eri uimarannoilla voit tarkastella sivustolta http://www.mski.fi/tampere/main.jsp?menuid=mskiuimaranta

Kesäkuussa 2020 on havaittu muutamana päivänä vähäinen määrä sinilevää Rauhaniemen uimarannalla. Valvontaa tehdään kesäaikaan 2-3 kertaa viikossa silmämääräisesti, erityisiä sinilevätutkimuksia ei säännöllisesti tehdä. Rannalla on info-tiedote, jossa kerrotaan tarkemmin mahdollisista levähavainnoista ja viimeisin tiedote (torstai 25.6..2020) on alla sekä kuvana että tekstinä auki kirjoitettuna.

Sinilevätiedote, 25.6.2020

Tämän uimarannan vedessä on ajoittain esiintynyt sinilevää. Harkitse uiminen tilanteen mukaan. Sinilevien määrä vedessä voi vaihdella nopeasti sääolosuhteista riippuen.

  • Vältä uimasta runsaiden sinileväesiintymien aikana, myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkimmille uimareille
  • Lapsia ei tule päästää rantaan, kun vedessä havaitaan sinilevää, sillä sinileväpitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista.
  • Jos uit, käy ainakin suihkussa uimisen jälkeen.
  • Sinileväpitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, silmä- tai nenäoireita tai yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta. Jos oireita ilmenee, iho ja silmät pestään huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. Oireet kestävät useimmiten korkeintaan muutamia päiviä. Hakeudu tarvittaessa lääkäriin.

Miten sinilevän voi tunnistaa

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa veteen vihreitä levälauttoja ja sitä kasautuu rannoille. Levämassaa voi kokeilla tikun avulla. Jos se hajoaa hippusina veteen, on kyseessä todennäköisesti sinilevä. Jos levä taas jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Toinen keino on ottaa leväpitoista vettä lasiin, ja antaa sen seistä noin tunnin ajan. Levä on todennäköisesti sinilevää, jos veden pinnalle nousee vihreitä hiukkasia.

Lisätietoja:

Tampereen ympäristöterveys,
Palvelupiste Frenckell, p. (03) 5656 4400