Saunanhoitaja Jarmon 60v-synttärikahvit ja haastattelu Aamulehdessä 25.9.2015

Rauhaniemen kansankylpylän pitkäaikainen saunanhoitaja Jarmo täyttää 60 vuotta ja tarjoaa synttärikahvit perjantaina 25.9.2015 klo 16-19 Rauhaniemen Tornissa.

Tervetuloa!

Saunanhoitaja Jarmo kohta 60v

Valokuvia Jarmon 60v-kahvitilaisuudesta perjantaina 25.9.2015
(Kuvat: Kari Hellsten).

Klikkaa pienoiskuvaa nähdäksesi sen suurempana ja aloittaaksesi automaattisen kuvaesityksen

 

Lue tästä linkistä: Jarmo Halmeen 60-vuotishaastattelu Aamulehdessä 20.9.2015 näköislehdestä tai alta tekstimuodossa.

Rauhaniemi Jarmo Halme 60v AL25092015 kuva

Aamulehti 25.9.2015, sivut B8-B9
Teksti: Marja Aaltio/Aamulehti , Kuva: Jukka Vuokola/Aamulehti

Saunasta löytyi mieleinen työ suutarille

Jarmo Halme vaihtoi yli 30 vuotta sitten kenkätehtaan liimahuurut saunan lempeisiin höyryihin. Rauhaniemen saunanhoitaja ei kadu alanvaihtoa.

60 VUOTTA Maailman paras työpaikka ja maailman kaunein näkymä työhuoneen ikkunasta löytyy Tampereen Rauhaniemestä. Saunanhoitaja Jarmo Halme on reilun kolmenkymmenen vuoden aikana tottunut järvimaisemaansa niin, ettei osaa ajatella sitä erityisen kauniina, mutta työpaikkaa hän kehuu.
– Täällä on hyvä olla töissä.

Halme on Tampereen Työväenuimareiden palkkalistoilla. Kaupunki omistaa Rauhaniemen kansankylpylän rakennukset ja huolehtii niiden ylläpidosta, TaTU vastaa toiminnasta.
Rauhaniemen sauna on arkisin auki kolmesta iltapäivällä iltakahdeksaan. Halme rahastaa saunavieraat ja siivoaa paikkoja. Iltatyö sopii hänelle loistavasti. Viikonloput ovat vapaat, TaTU:n vapaaehtoiset hoitavat lauantain ja sunnuntain työvuorot.
– Kuntosalit ovat halvempia aamupäivällä ja pääsen myös aamun kiekkotreeneihin.

Tiistaisena iltapäivänä saunan ovi käy tiheään. Tulijat yltyvät kilvan kehumaan Halmetta. Leppoisaa miestä kiitellään mukavaksi ja joustavaksi. Halme vaihtaa vakioasiakkaiden kanssa muutaman sanan ja esittelee kiekkomiehet sen mukaan, ovatko he Ilveksen vai Tapparan kannattajia. Halme itse on Tapparan mies, mutta sanoo olevansa kriittinen kannattaja, ei intohimoinen fani.

Alunperin Halme oli suutari. Hän oppi ammatin isänsä kenkätehtaassa 1970-luvulla. Tampere oli täynnä tehtaita, joissa kengät tehtiin käsin. Perheen yrityksen toiminta hiipui, kun tuontikengät valtasivat alaa. Halme työskenteli useissa kenkätehtaissa, mutta liimanhöyryinen tehdastyö ei ollut mieleen.
– Olin Aaltosella töissä, ja kellokalle yritti kellottaa minulle urakkaa. Kuulin, että Rauhaniemeen etsitään työntekijää. Päätin lähteä ruokatunnilla käymään.

Paikka oli tuttu , hänellä oli tapana käydä saunassa ja uimassa Rauhaniemessä.
– Paavo oli avannon kimpussa ja hätisti minua pois, koska avanto ei ollut valmis. Sanoin, että tulin hakemaan töitä. Iltapäivällä Halme ilmoitti Aaltosella, että urakoita on turha laskea, hän lähtee muihin hommiin. Työpaikan vaihto on ollut Halmeen elämän parhaita ratkaisuja.

Toinen merkittävä muutos elämässä tapahtui samoihin aikoihin. Noin kolmikymppisenä Halme löysi juoksuharrastuksen. Jääkiekkoa hän oli pelannut jo pitkään.
– Huomasin jääkiekon ansiosta jaksavani juosta aika hyvin ja lähdin mukaan hölkkäkisoihin.
Ensimmäinen kisa oli vuonna 1982 Wintermix-hölkässä. Lamminpään mäkisessä maastossa Halmeen kilpailuvietti heräsi ja kisoja kertyi parhaimpina vuosina 30–40 kaudessa.

Aurinko paistaa Rauhaniemen saunarakennuksen seinustalle ja saunakansa kokoontuu penkeille nauttimaan syyssäästä. Saunanhoitajan luukulle saapuu kaksi nuorta miestä, jotka elein ja ilmein viittovat haluavansa saunaan. Yhteistä kieltä ei löydy ja puhelimen käännösohjelmastakaan ei ole apua.
Kansankylpylän lauteilla käy nykyään vuosittain noin 60 000 saunojaa. Kävijöitä on kaikista ikäryhmistä ja yhteiskuntaluokista. Ulkomaisten vierailijoiden määrä räjähti joskus 2000-luvun alussa internetin myötä.

Ensi viikolla Rauhaniemen saunoista suurempi menee remonttiin. Pikkusauna toimii normaalisti. Halme kiittelee Tampereen kaupunkia, joka pitää kansankylpylän rakennuksista hyvää huolta. Erikoisvalmisteiset, öljyllä lämpiävät kiukaat vaihdetaan muutaman vuoden välein.

Halme viihtyy itsekin saunassa ja avannossa. Hän muistaa, miten joskus pidettiin tarkkaan huolta siitä, että saunaan mentiin avannon kautta. Ensin siis avantoon, sitten saunaan. Kierros toistetaan pari kertaa ja avannon kautta pukuhuoneeseen.
– Tulija saattoi saada ämpärillisen kylmää vettä niskaansa, jos meni suoraan saunaan.Enää se ei ole niin tarkkaa. Saunaakin hoitaa leppoisa mies, joka ei vahdi sauna-aikoja minuutin tarkkuudella.


Jarmo Halme

 • Syntynyt 27.9.1955 Tampereella.
 • Asuu Tampereen Ristinarkulla avovaimonsa kanssa.
 • Toiminut Rauhaniemen kansankylpylän saunanhoitajana helmikuusta 1984 saakka.
 • Hankki suutarin koulutuksen isänsä kenkätehtaassa ja työskenteli tamperelaisissa kenkätehtaissa, viimeksi Aaltosella, kunnes siirtyi Rauhanniemeen.
 • Harrastaa liikuntaa, etenkin juoksua ja jääkiekkoa. Käy kerran viikossa Kooveen höntsyissä.
 • Tapparan mies, joka ei moiti Ilvestäkään. Sanoo
  olevansa kriittinen kannattaja, ei intohimoinen fani.
 • Kilpaili aikoinaan juoksussa, edusti tamperelaisseuraa TU-38. Paras maratonaika 2.52. Pyynikki-juoksussa paras tulos 33.45 vanhalla reitillä.
 • Mökkeilee metsämaisemassa. Järvi on silmien edessä aina töissä, mökillä on mukava
  katsella vihreää metsää ja liikkua luonnossa.
 • Merkkipäiväkahvit Rauhanniemen kansankylpylässä perjantaina 25.9. kello 16–19.

”Olin Aaltosella töissä, ja kellokalle yritti kellottaa minulle urakkaa. Kuulin, että Rauhaniemeen etsitään työntekijää. Päätin lähteä ruokatunnilla käymään.”
Jarmo Halme


Rauhaniemen kansankylpylän lauteilla käy nykyään vuosittain noin 60 000 saunojaa. Kävijöitä on kaikista ikäryhmistä ja yhteiskuntaluokista, paljon myös ulkomaalaisia.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *