Sauna

Rauhaniemen kansankylpylässä on sauna lämpimänä vuoden jokaisena päivänä. Saunaan voi tulla uimarantapäivän päätteksi tai vaikkapa lenkkisaunaan lähellä olevilta Kaupin lenkkipoluilta. Ja tietysti ihan vaan saunomaan ja talvella avantouimaan.

Rakennuksessa on kaksi erillistä saunaa, joissa kummasakin saa käydä nauttimassa löylyistä. Saunojen löyly poikkeaa toisistaan vakikävijöiden mukaan ja kummankin saunan löylyille löytyy käyttäjäkunnasta omat suosittelijat.

Iso sauna on lähimpänä niemen kärkeä olevassa rakennuksen siivessä. Ison saunan yhteydessä on myös peseytymistilat. Isoon saunaan mahtuu kerralla noin 50 saunojaa, mutta ruuhka-aikana löylytellään myös lattialla seisten. Isossa saunassa saa kirpakat löylyt ylälauteilla ja löylyä riittä hyvin alemmillekin lauteille. Kovimmat löylyt löytyvät oven suusta.

Pikkusauna on rakennuksen samassa siivessä saunahoitajan toimiston kanssa. Pikkusaunaan mahtuu kerralla noin 30 saunojaa. Siellä löyly on lempeäpää kuin isossa saunassa. Pikkusaunan kovimmat löylyt saa ovelta katsoen lauteiden oikeassa ylänurkassa.

Saunan kirjoittamattomiin sääntöihin kuuluu, että löylyä heitetään kaksi kuupallista kerrallaan ja kuunnellaan onko löylyn määrä hyvä. Ennen löylyn heittämistä on kohteliasta kysyä muilta saunojilta, että sopiiko löylyä heittää.

Saunat ovat yhteissaunoja ja niissä  käytetään uimapukua. Pefletin käyttö on suositeltavaa. Pesuhuoneen seinällä on vanerisia peflettejä saunojien käytettäväksi. Kokeneet saunankävijät suosittelevat myös saunatossujen ja pipon käyttöä varsinkin talviaikaan.

Pesutilat

Ison saunan yhteydessä on ovellisia suihkukoppeja peseytymistä varten. Niissä voi riisua uimapuvun ja peseytyä rauhassa.

Ison saunan edessä oven ulkopuolella on lokerikko, johon voi jättää vaikka pyyhkeen saunomsien ajaksi.

Pukuhuoneet

Saunojen välissä on kaksi erillistä pukuhuonetilaa (miehille ja naisille). Pukuhuonetilojen yhteydessä on WC:t. Naisten pukuhuoneen perällä on asiakkaiden käyttöön lukittavia lokerikkoja. Lisää pukeutumistilaa löytyy rakennuksen toisesta päästä kioskin läheltä. Siellä on lukittavia lokeroita miesten pukuhuoneessa.

Arvotavarat suositellaan jätettäväksi saunahoitajan toimistossa oleviin lokeroihin

Aseptiikka

Rauhaniemen saunat, pesutilat ja pukeutumistilat pestään joka aamu desinfioivalla pesuaineella. Nämä kaikki ja muut päivittäiset huoltotoimenpiteet edistävät turvallista ja miellyttävää saunakulttuuria.